Rozwiązane

Uprość Wyrażenie:

√3-1 / √3+1 - √3+1 / √3-1

Słownie:
(Pierwiastek(3) minus (1) do Pierwiastek(3) plus (1), odjąć Pierwiastek(3) plus (1) do Pierwiastek(3) minus (1))



Uprość Wyrażenie 31 31 31 31 Słownie Pierwiastek3 Minus 1 Do Pierwiastek3 Plus 1 Odjąć Pierwiastek3 Plus 1 Do Pierwiastek3 Minus 1 class=

Odpowiedź :

√3-1 / √3+1 - √3+1 / √3-1 =
= √3 - 1 *√3 / √3 +1 *3 - √3 +1 *√3 / √3 -1 * √3 =
= 3-1/3+1 - 3+1/ 3-1 =
= 2/4 - 4/2 =
= 1/2 - 2 =
= -1,5
musisz to po prostu sprowadzic do wspólnego mianownika,a wspólny mianownik to [√3+1][√3-1] w liczniku będzie tak:[√3-1][√3-1]-[√+1][√3+1]=3-2√3+1-3-2√3-1=-4√3 ,w mianowniku zaś:[√3+1][√3-1]=3-1=2 na końcu tak:-4√3:2=-2√3-pozdrawiam