Odpowiedź :
moim zdanie to bedzie tak
jakby namiot kosztował dwa razy mniej to by bylo 100 a po obnizce 88 czyli 100-88=12
czyli zmiejszono cene o 12%
a z tm lezakiem to bedzie 125*12%=125*12/100=15
125-15=110
lezak bedzie po obnizce kosztował 110 zł
mam nadzieje ze dasz mi status najleszego rozwiazania :D
jakby namiot kosztował dwa razy mniej to by bylo 100 a po obnizce 88 czyli 100-88=12
czyli zmiejszono cene o 12%
a z tm lezakiem to bedzie 125*12%=125*12/100=15
125-15=110
lezak bedzie po obnizce kosztował 110 zł
mam nadzieje ze dasz mi status najleszego rozwiazania :D
cena leżaka przed obiżką- 125zł
cena leżaka po obniżce - x zL
cena namiotu przed obniżką - 300
cena namiotu po obiżce - 264
300zł ---> 100%
264zł ---> x %
x= (264×100)÷300 = 26400÷300=88
100% - 88% = 12%
0,88÷125 = 110
Po obniżce leżak kosztował 110zł obniżono ceny o 12%
cena leżaka po obniżce - x zL
cena namiotu przed obniżką - 300
cena namiotu po obiżce - 264
300zł ---> 100%
264zł ---> x %
x= (264×100)÷300 = 26400÷300=88
100% - 88% = 12%
0,88÷125 = 110
Po obniżce leżak kosztował 110zł obniżono ceny o 12%
300 zł – 264 zł = 36 zł
300 ------- 100%
36------- x
X = 3600/300
X = 12 %
125 -------------100%
X ---------------- 12%
X = 125 x 12/100
X =15
125 – 15 = 110 zł- ODP
300 ------- 100%
36------- x
X = 3600/300
X = 12 %
125 -------------100%
X ---------------- 12%
X = 125 x 12/100
X =15
125 – 15 = 110 zł- ODP