Odpowiedź :
P=πr²
Pierwsze koło
r=3
9π
Drugie koło
r=4
16π
Trzecie koło
9π+16π=25π
πr²=25π /:π
r²=25
r=√25
r=5
Pierwsze koło
r=3
9π
Drugie koło
r=4
16π
Trzecie koło
9π+16π=25π
πr²=25π /:π
r²=25
r=√25
r=5
Dane:
R1 - promień pierwszego koła = 3cm
R2 - promień drugiego koła = 4cm
P1 - pole pierwszego koła = pi*R1^2
P2 - pole drugiego koła = pi*R2^2
Rozwiązanie:
P - pole nowego, szukanego koła
P = P1+P2
P = pi*R1^2 + pi*R2^2
P = pi*(R1^2 + R2^2)
Pole nowego, szukanego koła, można opisać wzorem pi*R^2, gdzie R - promień nowego, szukanego okręgu.
Podstawiając do wzoru:
P = pi*(R1^2 + R2^2)
pi*R^2 = pi*(R1^2 + R2^2)
R^2 = R1^2 + R2^2
R^2 = 3^2 + 4^2
R^2 = 9 + 16
R^2 = 25
R = 5cm
ODP:
Promień, nowego koła, którego pole = pole sumy dwóch mniejszych kół równa się 5cm.
R1 - promień pierwszego koła = 3cm
R2 - promień drugiego koła = 4cm
P1 - pole pierwszego koła = pi*R1^2
P2 - pole drugiego koła = pi*R2^2
Rozwiązanie:
P - pole nowego, szukanego koła
P = P1+P2
P = pi*R1^2 + pi*R2^2
P = pi*(R1^2 + R2^2)
Pole nowego, szukanego koła, można opisać wzorem pi*R^2, gdzie R - promień nowego, szukanego okręgu.
Podstawiając do wzoru:
P = pi*(R1^2 + R2^2)
pi*R^2 = pi*(R1^2 + R2^2)
R^2 = R1^2 + R2^2
R^2 = 3^2 + 4^2
R^2 = 9 + 16
R^2 = 25
R = 5cm
ODP:
Promień, nowego koła, którego pole = pole sumy dwóch mniejszych kół równa się 5cm.
r1=3 cm
r2=4cm r =?
P1=πr² P2=πr²
P1=π3² P2=π4²
P1=9π P2=16π
Ps=9π+16π
Ps=25π
Ps=πr²
25π=πr² |÷π
25=r²
r=√25
r=5
Mam nadzieje że pomogłem ;D
r2=4cm r =?
P1=πr² P2=πr²
P1=π3² P2=π4²
P1=9π P2=16π
Ps=9π+16π
Ps=25π
Ps=πr²
25π=πr² |÷π
25=r²
r=√25
r=5
Mam nadzieje że pomogłem ;D