Rozwiązane

Zapisz w jak najprostszej postaci:
a)(x+4)+(2x-6)
b)-(x-2xy)-(4x+xy)+(xy-x)

prosze podać po kolei jak to rozwiązałeś?????



Odpowiedź :

a) =x+4+2x-6=3x-2
b) =-x+2xy-4x-xy+xy-x=-6x+2xy

Najpierw zdejmujemy nawiasy, później znajdujemy wyrazy podobne (tzn. że są takie same literki) i redukujemy ;)
tutaj tylko musisz pamietac o tym żeby pozbyć się nawiasów i jesli przed nawiasem jest minus to zmień wszystkie znaki przed liczbami na przeciwny a][x+4]+2x-6=x+4+2x-6=3x-2[nic nie zmieniasz bo przed nawiasem jest + b]-[x-2xy]-[4x+xy]+[xy-x]=-x+2xy-4x-xy+xy-x=-6x+2xy-pozdrawiam