Odpowiedź :
b) 6√7/4-√7=6√7×(4+√7)/(4-√7)×(4+√7)=24√7+7/16-7=24√7+7/9
a) 7√11×(5+√11)/(5-√11)×(5+√11)=35√11+11/14
c) 2+√5/√5-2=2+√5/√3=(2+√5)×√3/√3×√3=2√3+√15/3
d)√15 +1/4-√15=(√15 +1) × (4+√15)/(4-√15)×(4+√15)=5√15+19
a) 7√11×(5+√11)/(5-√11)×(5+√11)=35√11+11/14
c) 2+√5/√5-2=2+√5/√3=(2+√5)×√3/√3×√3=2√3+√15/3
d)√15 +1/4-√15=(√15 +1) × (4+√15)/(4-√15)×(4+√15)=5√15+19
Wytłumacze jedną rzecz. Mamy przykład pierwszy:
7√11/5-√11
usunięcie polega na tym wykorzystaniu wzorów skróconego mnożenia dokładniej róznicy kwadratów która wyglada tak:a²-b²=(a+b)(a-b). Jeżeli mamy w mianowniku 5-√11 to trzeba pomnożyć przez 5+√11. Jednak nie możemy pomnożyć tylko mianownika bo wtedy byśmy zmienili wartość wyrażenia a tak tylko zmienimy postać w taki sposób aby ułamek nie miał pierwiastka w mianowniku. wiec licznik tez trzeba pomnożyć przez 5+√11. Wychodzi coś takiego(krok po kroku):
W ramach jeszcze wytumaczenia czemu w liczniku jest 5+√11 bo jak pomnozymy przez 5+√11/5+√11 to tak samo jak bysmy pomnozyli przez 1, czyli nic sie nie zmieni poza postacia.
7√11/5-√11 * 5+√11/5+√11=
Teraz trzeba skorzystać ze wzoru w mianowniku a w liczniku wymonożyć 7√11 przez każdy z czynników w nawiasie czyli w najprostszej formie:
7√11*5+7√11*√11/5² - √11²
Teraz te działania wykonujemy i wychodzi coś takiego(to co w nawiasie to jak to zostało policzone) wiadomo ze pierwiastek razy pierwiastek daje nam czysta liczbe pod pierwiastkowa:
35√11+77(7*11)/25-11=
Teraz wszystko ładnie uporządkujemy:
35√11 + 77/14
Własciwie zadanie skonczone ale mozna urposcić wyciągająć przed ułamek 7:
7* (5√11+11/2)
Powinnaś zrozumieć jak coś pisz na priv pomoge.
7√11/5-√11
usunięcie polega na tym wykorzystaniu wzorów skróconego mnożenia dokładniej róznicy kwadratów która wyglada tak:a²-b²=(a+b)(a-b). Jeżeli mamy w mianowniku 5-√11 to trzeba pomnożyć przez 5+√11. Jednak nie możemy pomnożyć tylko mianownika bo wtedy byśmy zmienili wartość wyrażenia a tak tylko zmienimy postać w taki sposób aby ułamek nie miał pierwiastka w mianowniku. wiec licznik tez trzeba pomnożyć przez 5+√11. Wychodzi coś takiego(krok po kroku):
W ramach jeszcze wytumaczenia czemu w liczniku jest 5+√11 bo jak pomnozymy przez 5+√11/5+√11 to tak samo jak bysmy pomnozyli przez 1, czyli nic sie nie zmieni poza postacia.
7√11/5-√11 * 5+√11/5+√11=
Teraz trzeba skorzystać ze wzoru w mianowniku a w liczniku wymonożyć 7√11 przez każdy z czynników w nawiasie czyli w najprostszej formie:
7√11*5+7√11*√11/5² - √11²
Teraz te działania wykonujemy i wychodzi coś takiego(to co w nawiasie to jak to zostało policzone) wiadomo ze pierwiastek razy pierwiastek daje nam czysta liczbe pod pierwiastkowa:
35√11+77(7*11)/25-11=
Teraz wszystko ładnie uporządkujemy:
35√11 + 77/14
Własciwie zadanie skonczone ale mozna urposcić wyciągająć przed ułamek 7:
7* (5√11+11/2)
Powinnaś zrozumieć jak coś pisz na priv pomoge.