Odpowiedź :
a1=5,5
a2=x
a3=y
a4=-6,5
w klamerce:
y=5,5+2r
-6,5=5,5+3r
kolejna klamra:
y=5,5+2r
-12=3r
r=-4
kolejna klamra:
y=5,5+2*-4=5,5-8=-2,5
r=-4
a2=x
x=5,5+(-4)=1,5
klamra:
x=1,5
y=-2,5
Napewno dobrze zrobione :)
a2=x
a3=y
a4=-6,5
w klamerce:
y=5,5+2r
-6,5=5,5+3r
kolejna klamra:
y=5,5+2r
-12=3r
r=-4
kolejna klamra:
y=5,5+2*-4=5,5-8=-2,5
r=-4
a2=x
x=5,5+(-4)=1,5
klamra:
x=1,5
y=-2,5
Napewno dobrze zrobione :)
różnica między I a IV wyrazem: 5,5 - (-6.5)=12
12:3=4
5,5
x= 5,5- 4= 1,5
y= 1,5- 4= -2,5
-2,5 - 4= -6,5
12:3=4
5,5
x= 5,5- 4= 1,5
y= 1,5- 4= -2,5
-2,5 - 4= -6,5
Dany jest malejący ciąg arytmetyczny o czterech kolejnych wyrazach: 5.5,x,y,-6.5. Ile wynoszą wyrazy x i y?
x-5.5=y-x
y-x=-6.5-y
2x-5,5=y
2y=-6,5+x
2x-5,5=y
2(2x-5,5)=-6,5+x
2x-5,5=y
4x-11=-6,5+x
3x=4,5
x=1,5
y=2x-5,5
y=3-5,5=-2,5
zatem x=1,5
y=-2,5
x-5.5=y-x
y-x=-6.5-y
2x-5,5=y
2y=-6,5+x
2x-5,5=y
2(2x-5,5)=-6,5+x
2x-5,5=y
4x-11=-6,5+x
3x=4,5
x=1,5
y=2x-5,5
y=3-5,5=-2,5
zatem x=1,5
y=-2,5