Odpowiedź :
h - oznacza , ze spadek jest swobodny w polu grawitacyjnym ze stałym przyspieszeniem g = 9,81 m/s^2
h = (g*t^2)/2 >>> mnozymy przez 2
2 * h = g * t^2 >>> dzielimy przez g
t = sqrt(2*h)/g)
t = 0,638 sek
fakycznie wzór ładnie nam sie skróci kiedy za g postawimy 10 m/s^2 dozwolona jest to forma fizyczna do stosowania przybliznonych wyliczen
t=sqrt(2*h/g) = sqrt( 2*2)/10) = sqrt(4)/10) = sqrt(2/5)
t=sqrt(0,4)
t = 0,632 sek
przy skróconej formie roznica 0,06sekundy
pozdrawiam :)
ps nie wiem dlaczego podales 0,68 sek jesli tak jest to g musi byc inne
h = (g*t^2)/2 >>> mnozymy przez 2
2 * h = g * t^2 >>> dzielimy przez g
t = sqrt(2*h)/g)
t = 0,638 sek
fakycznie wzór ładnie nam sie skróci kiedy za g postawimy 10 m/s^2 dozwolona jest to forma fizyczna do stosowania przybliznonych wyliczen
t=sqrt(2*h/g) = sqrt( 2*2)/10) = sqrt(4)/10) = sqrt(2/5)
t=sqrt(0,4)
t = 0,632 sek
przy skróconej formie roznica 0,06sekundy
pozdrawiam :)
ps nie wiem dlaczego podales 0,68 sek jesli tak jest to g musi byc inne