Odpowiedź :
l=π*d
l= 9π ( długość gumki po nałożeniu na butelkę)
długość po rozciągnięciu dzielę na długość przed rozciąganiem
9π:9=π
π≈3,14
odp. około 3,14 razy dłuższa
l= 9π ( długość gumki po nałożeniu na butelkę)
długość po rozciągnięciu dzielę na długość przed rozciąganiem
9π:9=π
π≈3,14
odp. około 3,14 razy dłuższa
obwód=2pir
2r=9
obwód butelki=9x3,14=28,26
Gumka stanie się pi razy dłuższa czyli 3,14 razy.
2r=9
obwód butelki=9x3,14=28,26
Gumka stanie się pi razy dłuższa czyli 3,14 razy.
l=π*d
l= 9π ( długość gumki po nałożeniu na butelkę)
długość po rozciągnięciu dzielę na długość przed rozciąganiem
9π:9=π
π≈3,14
odp. około 3,14 razy dłuższa
l= 9π ( długość gumki po nałożeniu na butelkę)
długość po rozciągnięciu dzielę na długość przed rozciąganiem
9π:9=π
π≈3,14
odp. około 3,14 razy dłuższa