oblicz
3√3+2√3-4√3=
√3(√48-√27)=
√3×√6×√2=
√36-√4=(i w tym przykładzie wszystko jest pod duzym pierwiaskiem)

Usuń niewymierność z mianownika

a)3+√2÷√2=
b)2÷3+√5=
Doprowadz do najprostrzej postaci,korzystając z poznanych wlasnosci
a)a8÷a3kreska ulamkowa(a²)³÷a5=
B)(a×b)³×a5=
c)x²×(x4)²÷x³=



Odpowiedź :

3√3+2√3-4√3=√3
√3(√48-√27)=√144-√81=12-9=3
√3×√6×√2=√36=6
√36-√4=(i w tym przykładzie wszystko jest pod duzym pierwiaskiem)=zostaje duży pierwiastek(6-2)=√4=2

a)3+√2÷√2= mnożymy ułamek przez √2 otrzymujemy 3√2+2
b)2÷3+√5= mnożymy ułamek przez (3+√5) otrzymujemy 6+2√5
Doprowadz do najprostrzej postaci,korzystając z poznanych wlasnosci
a)a8÷a3kreska ulamkowa(a²)³÷a5= (a⁸/a³)*(a⁵/a⁶)=a⁴
B)(a×b)³×a5=a³b³*a⁵=a⁸b³
c)x²×(x4)²÷x³=x²*x⁸/x³=x¹⁰/x³=x⁷