Odpowiedź :
A=(-1;3),B-(-2;4)
y=ax+b
3=-a+b mnożę *-2
4=-2a+b
-6=2a-2b
4=-2a+b dodaję stronami
-2=-b
b=2
3=-a+2
-a=1
a=-1
y=-x+2 <-prosta na której leżą punkty A i B
Prosta prostopadła
y=1/x+b
C=(1;5)
5=1/1+b
4=b
y=1/x+4
Trójkąt ABC jest prostokątny.
y=ax+b
3=-a+b mnożę *-2
4=-2a+b
-6=2a-2b
4=-2a+b dodaję stronami
-2=-b
b=2
3=-a+2
-a=1
a=-1
y=-x+2 <-prosta na której leżą punkty A i B
Prosta prostopadła
y=1/x+b
C=(1;5)
5=1/1+b
4=b
y=1/x+4
Trójkąt ABC jest prostokątny.
A(-1,3-;B(-2,4)
współczynnik kierunkowy prostej przechodzacej przez te punkty to a=(4-3)/(-2+1)
czyli a= -1
prosta ma postać y= -x +b, punkt B do niej należy czyli
4=-(-2)+b
4=2+b
b=2
prosta ma równanie y= -x+2 prosta doniej prostopadła ma postać y=x+c
przechodzi przez punkt C(1,5) czyli 5=1+c
c=4 równanie tej prostej prostopadłej to y=x+4
wektor AB ma współrzędne [-2-(-1),4-3]=[-1,1]
wektor AC ma współrzędne [1-(-1),5-3]=[2,2]czyli iloczyn skalarny wektorów AB i AC jest równy -1*2+1*2=0 czyli te wektory są prostopadłe stąd trójkąt ABC jest prostokątny(kąt prosty przy wierzchołku A)
pozdrawiam:)
współczynnik kierunkowy prostej przechodzacej przez te punkty to a=(4-3)/(-2+1)
czyli a= -1
prosta ma postać y= -x +b, punkt B do niej należy czyli
4=-(-2)+b
4=2+b
b=2
prosta ma równanie y= -x+2 prosta doniej prostopadła ma postać y=x+c
przechodzi przez punkt C(1,5) czyli 5=1+c
c=4 równanie tej prostej prostopadłej to y=x+4
wektor AB ma współrzędne [-2-(-1),4-3]=[-1,1]
wektor AC ma współrzędne [1-(-1),5-3]=[2,2]czyli iloczyn skalarny wektorów AB i AC jest równy -1*2+1*2=0 czyli te wektory są prostopadłe stąd trójkąt ABC jest prostokątny(kąt prosty przy wierzchołku A)
pozdrawiam:)