Rozwiązane

Zapisz w postaci sumy alegebraicznej:
(x-2)(x+5)(2x-1)

Czy mogłby mi ktos jeszcze tak dodatkowo wytłumaczyc jak te znaki sie zmienia i na jakie i kiedy ?
To tak dodatkowo ! :)

NIE ROZWIĄZUJCIE TEGO !!!!!!
ROZWIĄZUJCIE TO http://zadane.pl/zadanie/146046



Odpowiedź :

(x-2)(x+5)(2x-1)
x²+2x²-2x-10-4x+2+2x²-x+10x-5= 5x²+3x-13

Musisz każdy jednomian z pierszego nawiasu pomnożyć przez każdy następny jednomian z drugiego nawiasu
(x-2)(x+5)(2x-1)=
(x²+5x-2x-10)(2x-1)=
(x²+3x-10)(2x-1)
2x³-x²+6x²-3x-20x+1=
2x³+5x²-23x+1