Odpowiedź :
√3 to jest w przyblizeniu 1,7
√3/ 1- √3≈1,7/1 - 1,7=1,7-1,7=0
w drugim przypadku możesz liczbe poza pierwiastkiem wlaczyc do pierwiastka
3√20=√9×20=√180
5√45=√25×45=√1125
2√80=√4×80=√240
nastepnie z wyłączyc znowu ale troche inaczej. Tak aby liczba w pierwiastku była taka sama we wszystkich pierwiastach. tak aby te liczby mozna było dodac
√180=√36*5=6√5
√1125=√225*5=15√5
√240=√48*5 (tu nie da sie wyłaczyc przed nawias to narazie musi tak zostać)
6√5+15√5-√240=21√5-√240
21√5-√240 to jest chyba najproszta postać. nie mowie ze sie nie da prosciej
√3/ 1- √3≈1,7/1 - 1,7=1,7-1,7=0
w drugim przypadku możesz liczbe poza pierwiastkiem wlaczyc do pierwiastka
3√20=√9×20=√180
5√45=√25×45=√1125
2√80=√4×80=√240
nastepnie z wyłączyc znowu ale troche inaczej. Tak aby liczba w pierwiastku była taka sama we wszystkich pierwiastach. tak aby te liczby mozna było dodac
√180=√36*5=6√5
√1125=√225*5=15√5
√240=√48*5 (tu nie da sie wyłaczyc przed nawias to narazie musi tak zostać)
6√5+15√5-√240=21√5-√240
21√5-√240 to jest chyba najproszta postać. nie mowie ze sie nie da prosciej
√3/ (1- √3)=√3(1+√3)/(1- √3)(1+ √3)=(√3+3)/(1-3)=(√3+3)/(-2)=
=-(√3+3)/2
3√20+5√45-2√80=3√(4×5)+5√(9×5)-2√(16×5)=
=3×2√5+5×3√5-2×4√5=6√5+15√5-8√5=13√5
=-(√3+3)/2
3√20+5√45-2√80=3√(4×5)+5√(9×5)-2√(16×5)=
=3×2√5+5×3√5-2×4√5=6√5+15√5-8√5=13√5
√3/ (1- √3)=√3(1+√3)/(1- √3)(1+ √3)=(√3+3)/(1-3)=(√3+3)/(-2)=
=-(√3+3)/2
3√20+5√45-2√80=3√(4×5)+5√(9×5)-2√(16×5)=
=3×2√5+5×3√5-2×4√5=6√5+15√5-8√5=13√5
=-(√3+3)/2
3√20+5√45-2√80=3√(4×5)+5√(9×5)-2√(16×5)=
=3×2√5+5×3√5-2×4√5=6√5+15√5-8√5=13√5