Odpowiedź :
(2*a)^2+(2*a+2)^2=(2*a+4)^2=
Zależy ile a ma
^ czyli do potęgi
* czyli razy
Zależy ile a ma
^ czyli do potęgi
* czyli razy
Najpierw trzeba usunąć nawiasy
4a+4a+4=4a+8
potem przecieść niewiadome na lewa a wiadome na prawą
4a+4a-4a=8-4
dodac
4a=4
podzielić przez4 obie strony
a=1
i tyle ;p
4a+4a+4=4a+8
potem przecieść niewiadome na lewa a wiadome na prawą
4a+4a-4a=8-4
dodac
4a=4
podzielić przez4 obie strony
a=1
i tyle ;p
(2a)²+(2a+2)²=(2a+4)²
4a²+4a²+8a+4=4a²+16a+16
4a²+4a²+8a+4-4a²-16a-16=0
4a²-8a-12=0
delta=64+192=256
√256=16
x₁=(8-16)/8=-1
x₂=(8+16)/8=3
4a²+4a²+8a+4=4a²+16a+16
4a²+4a²+8a+4-4a²-16a-16=0
4a²-8a-12=0
delta=64+192=256
√256=16
x₁=(8-16)/8=-1
x₂=(8+16)/8=3