Odpowiedź :
a-podstawa trójkąta równoramiennego
b-ramię w trójkącie równoramiennym
h- wysokość trójkąta
H- wysokośc graniastosłupa
a=6cm
b=5cm
H=20cm
z trójkąta prostokatnego w trójkącie równoramiennym mamy
b²=h²+(½a)²
5²=h²+3²
25=h²+9
h²=16
h=4
Pc=2Pp+Pb
Pp=½ah
Pp=½*6*4=12cm²
Pb=aH+2bH
Pb=6*20+2*5*20=120+200=320cm²
Pc=2*12+320=24+320=344cm²
b-ramię w trójkącie równoramiennym
h- wysokość trójkąta
H- wysokośc graniastosłupa
a=6cm
b=5cm
H=20cm
z trójkąta prostokatnego w trójkącie równoramiennym mamy
b²=h²+(½a)²
5²=h²+3²
25=h²+9
h²=16
h=4
Pc=2Pp+Pb
Pp=½ah
Pp=½*6*4=12cm²
Pb=aH+2bH
Pb=6*20+2*5*20=120+200=320cm²
Pc=2*12+320=24+320=344cm²
wysokość trójkąta podstawy:
h=√(5²-(6/2)²)=√(25-9)=4 cm
pole podstawy: P=1/2*6*4=12 cm²
pole ściany bocznej nr 1: P₁=6*20 = 120 cm ²
pole ściany bocznej nr 2: P₂=5*20=100 cm²
Całkowite pole pow = 2*P+P₁+2*P₂ = 2*12+120+200=344 cm²
h=√(5²-(6/2)²)=√(25-9)=4 cm
pole podstawy: P=1/2*6*4=12 cm²
pole ściany bocznej nr 1: P₁=6*20 = 120 cm ²
pole ściany bocznej nr 2: P₂=5*20=100 cm²
Całkowite pole pow = 2*P+P₁+2*P₂ = 2*12+120+200=344 cm²