Odpowiedź :
tg alfa = - p(3)
alfa = - 60 stopni.
-------------------------
tg 60 st = p(3)
tg ( - 60 st) = - tg 60 st = - p(3)
korzystamy z wzoru
tg ( - alfa) = - tg alfa
[tex]tg\alpha = - \sqrt{3} [/tex]
Rysujemy wykres funkcji y = tg α (patrz załącznik)
Odczytujemy rozwiązanie równania w przedziale [tex]\langle -\frac{\pi}{2}; \ \frac{\pi}{2}\rangle[/tex]
zatem w tym przedziale:
[tex]\alpha = -\frac{\pi}{3}[/tex]
Wszystkie rozwiązanie tego równania możemy zapisać za pomocą wzoru (ponieważ podstawowym okresem funkcji tg jest π):
[tex]\alpha = -\frac{\pi}{3} + k\pi, \ gdzie \ k \in \mathbb{C}[/tex]