Rozwiązane

POZWIĄŻ RÓWNANIE;;;
A)(3x-1)do potęgi drugiej=9x do potęgi drugiej-2

b)4x do potęgi drugiej=(5-2x)do potęgi drugiej



Odpowiedź :

(3x-1)² = 9x² -2
9x²-6x+1=9x²-2
-6x=-2-1
-6x=-3 /: (-6)
x= ¹/²

A) (3x-1) do 2= 9x do 2 -2

9 x do 2 - 6x +1= 9x do 2 -2
-6x = -3
x= 3/6
x= 1/2

B) 4x do potęgi drugiej=(5-2x)do potęgi drugiej

4x do potęgi drugiej=25 - 20x + 4x do 2
20x = 25
x= 25/20
x = 5/4
x= 1 i 1/4
A)(3x-1)²= 9x² -2
9x²-6x+1=9x²-2
-6x=-3/:(-6)
x=1/2

B)4x²=(5-2x)²
4x²=25-20x+4x²
20x=25/:20
x=1.25