Odpowiedź :
1)
ramie -x
2x+1,2x+0,4x=72
3,6x=72
x=20
2)ramie -6
przekątna - 6√3
dłuższa podstawa - 12
3)
a-bok
pół przekątnej - 6
dwie przekątne przecinają sie pod kątem prostym więc powstaje trójkąt o kątach 30 60 90
a√3 = 6
a=2√3
Ob= 8√3
h analogicznie z podobnego trójkąta
h=√3 * √3 = 3
ramie -x
2x+1,2x+0,4x=72
3,6x=72
x=20
2)ramie -6
przekątna - 6√3
dłuższa podstawa - 12
3)
a-bok
pół przekątnej - 6
dwie przekątne przecinają sie pod kątem prostym więc powstaje trójkąt o kątach 30 60 90
a√3 = 6
a=2√3
Ob= 8√3
h analogicznie z podobnego trójkąta
h=√3 * √3 = 3
72=x+x+1,2x+0,4x
x=20 <--- długość ramienia
1,2x=24 - dł dłużeszj podstawy
0,4x=8 - dł krótszej podstawy
x=20 <--- długość ramienia
1,2x=24 - dł dłużeszj podstawy
0,4x=8 - dł krótszej podstawy