Odpowiedź :
a. (x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)
b. (5k+n)(k-2n)-k (4k+n) ?
a)
(x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)=( x²-2x+x-2)+(x²-x+2x-2)=
x²-2x+x-2+x²-x+2x-2= x⁴-4 bo reszta się zredukuje ;)
a b)nie wiem-sorry...
b. (5k+n)(k-2n)-k (4k+n) ?
a)
(x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)=( x²-2x+x-2)+(x²-x+2x-2)=
x²-2x+x-2+x²-x+2x-2= x⁴-4 bo reszta się zredukuje ;)
a b)nie wiem-sorry...
1)
a. (x+1)(x+2)(x+3) = (x²+2x+x+2)(x+3)=x³+3x²+2x²+6x+x²+3x+6= =x³+6x²+9x+6
b. (x-2)(x+5)(2x-1)=(x²+5x-2x-10)(2x-1)=(x²+3x-10)(2x-1)=
=2x³-x²+6x²-3x-20x+10=2x³+5x²-23x+10
c. (x-4)(x+1)²= (x-4)(x²+2x+1)=x³+2x²+x-4x²-8x-4=x³-2x²-7x
d. (2x-3)²(x+2)= (4x²-12x+9)(x+2)=4x³+8x²-12x²-24x+9x+18= =4x³-4x²-15x+18
2)
a. (x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)=(x²-2x+x-2)+(x²-x+2x-2)=(x²-x-2)+(x²-x-2)
b. (5k+n)(k-2n)-k (4k+n)=(5k²+kn-2n²)-4k²-kn= 5k²+kn-2n²-4k²-kn=
=k²-2n²
Mam nadzieję, że wszystko jest jasne i że pomogłam pozdrawiam oraz proszę o uznanie najlepszej odpowiedzi;)
a. (x+1)(x+2)(x+3) = (x²+2x+x+2)(x+3)=x³+3x²+2x²+6x+x²+3x+6= =x³+6x²+9x+6
b. (x-2)(x+5)(2x-1)=(x²+5x-2x-10)(2x-1)=(x²+3x-10)(2x-1)=
=2x³-x²+6x²-3x-20x+10=2x³+5x²-23x+10
c. (x-4)(x+1)²= (x-4)(x²+2x+1)=x³+2x²+x-4x²-8x-4=x³-2x²-7x
d. (2x-3)²(x+2)= (4x²-12x+9)(x+2)=4x³+8x²-12x²-24x+9x+18= =4x³-4x²-15x+18
2)
a. (x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)=(x²-2x+x-2)+(x²-x+2x-2)=(x²-x-2)+(x²-x-2)
b. (5k+n)(k-2n)-k (4k+n)=(5k²+kn-2n²)-4k²-kn= 5k²+kn-2n²-4k²-kn=
=k²-2n²
Mam nadzieję, że wszystko jest jasne i że pomogłam pozdrawiam oraz proszę o uznanie najlepszej odpowiedzi;)