Oblicz wartości liczbowe podanych sum algebraicznych dla ×=- 1 i y=0,1
a 4(5y+1)(1-5y)-5(4x+1)(1-4x)
b (x+2y)²+(2x-y)²-5(x-y)(x+y)
c 3y(3y-2×)-(3-x)(x+3)-(x-3y)²



Odpowiedź :

a) 4(5y+1)(1-5y)-5(4x+1)(1-4x)=
4(1+5y)(1-5y)-5(1+4x)(1-4x)=
4 ( 1-25y²) - 5(1-16x²) =
4-100y²-5+80x²= -100y² + 80x²-1
dla: ×=- 1 i y=0,1
-100*(0,1)² + 80(-1)²= - 100*0,01 + 80 = -1 + 80 = 79

b) (x+2y)²+(2x-y)²-5(x-y)(x+y)=
x²+4xy+4y² + 4x²-4xy+y² - 5 x² +5 y² = 5 y²
dla: y=0,1
5*0,01 = 0,05

c) 3y(3y-2×)-(3-x)(x+3)-(x-3y)²=
3y(3y-2×)-(3-x)(3+x)-(x-3y)²=
9y²-6xy -9+x²-x²+6xy-9y² =
= - 9


chyba się nigdzie nie pomyliłam. Bynajmniej mam taka nadzieje