Zuzia14
Rozwiązane

Zapisz w jak najprostrzej postaci i użyj wzrów skróceonego mnożenia
a.(3x+2)do potegi2=
b.(2x-1)potega2-2x+4xpotega2=
c.(3x+1)potega2+(3x-1)potega2=
d.(2x+1)potega2-(2x-1)potega2=
e.(61+3)potega2+36xpotega2-71xpotega2+4=



Odpowiedź :

9x² +12x +4
4x² - 4x +1 -2x+4x² = 8x² -4x+1
9x² + 6x +2 + 9x²-6x +1 = 18x² +3
4x² +4x +1 -4x² +4x -1 = 8x -1
3721 + 366 + 9 + 1296 - 5041 +4 = 355
a.(3x+2)²= 9x²+12x+4
b.(2x-1)²-2x+4x²= 4x²-4x+1-2x+4x²=8x²-6x+1
c.(3x+1)²+(3x-1)²=9x²+6x+1+9x²-6x+1=18x²+2=2(9x²+1)
d.(2x+1)²-(2x-1)²=4x²+4x+1 - (4x²-4x+1) = 8x
e.(61+3)²+36x²-71x²+4=
to chyba jest 6x.... wiec oblicze to dla 6x+3... i

(6x+3)²+36x²-71x²+4= 36x²+36x+9+36x²-71x+4=72x²-35+4

chyba jest ok... bynajmniej tak mysle
a.(3x+2)do potegi2=9xdo pot2+12x+4
b.(2x-1)potega2-2x+4xpotega2=4xdo pot2-4x+1-2x+4xdo pot2=8xdo pot2-6x+1
c.(3x+1)potega2+(3x-1)potega2=9xdo pot2+6x+1+9xdo pot2-6x+1= 18xdo pot2+2
d.(2x+1)potega2-(2x-1)potega2=4xdo pot2+4x+1-4xdo pot2+4x-1= 8x
e.(61+3)potega2+36xpotega2-71xpotega2+4= 4096+36xdo pot2-71xdo pot2+4=-35xdo pot2+4100