Rozwiązane

wyznacz ze wzoru wskazaną wielkość:
h=a*pierwiastek z trzech / 2 wyznacz a
P=(a+b)h/2 wyznacz a
P= pi * r (r+l) wyznacz l

pilne!



Odpowiedź :


a)
h=a*√3: 2 /*2
2h=a√3
a=2h:√3
a=2√3h:3


P=(a+b)h/2
2P=(a+b)h
2P:h=a+b
a=2P:h -b



P=π * r (r+l)
P:(πr)=r+l
l=P:(πr)-r
1)
h = a√3 / 2 // mnożymy obustronnie przez 2
2h = a√3 // dzielimy obustronnie przez √3
a = 2h/ √3 // usuwamy niewymierność z mianownika
a= 2h√3 / 3

2)
P=(a+b)h/2 // mnożymy obustronnie przez 2
2P = (a+b)h // dzielimy obustronnie przez h
2P/h = a+b // odejmujemy b
a = 2P/h - b

3)
P= π*r*(r+l) // dzielimy obustronnie przez π
P/π = r(r+l) // dzielimy obustronnie przez r
P/πr = r+l // odejmujemy r
l = P/πr - r