Odpowiedź :
Skoro jest to trójkąt równoramienny, ma 2 ramiona tej samej ddługości.
Więc długośc obu ramion wynosi 2*26 cm = 52 cm
I teraz obliczamy podstawę.
72cm - 52cm = 20 cm
Więc długośc obu ramion wynosi 2*26 cm = 52 cm
I teraz obliczamy podstawę.
72cm - 52cm = 20 cm
26(razy)2 =52 - tyle wynosza obydwa ramiona
72-52=20
Odp; podstawa ma 20cm
72-52=20
Odp; podstawa ma 20cm
Obw = 72cm
b=26
a= 72 - 26*2= 72 - 52 = 20
a= 20cm
a = podstawa
b= bok (2* 26 bo to trójkat rownoramienny ;] )
b=26
a= 72 - 26*2= 72 - 52 = 20
a= 20cm
a = podstawa
b= bok (2* 26 bo to trójkat rownoramienny ;] )