Odpowiedź :
By prosta była równoległa to a₁=a₂, więc mamy dwie proste
I: y=-3x + 2¾
II: y=-3x+b
musimy aby b wyliczyć... podstawimy punkt P(⅔, 4)
4=-3(⅔)+b
4=-2+b
b=6
oto prosta:
y=-3x+6
:)
I: y=-3x + 2¾
II: y=-3x+b
musimy aby b wyliczyć... podstawimy punkt P(⅔, 4)
4=-3(⅔)+b
4=-2+b
b=6
oto prosta:
y=-3x+6
:)
y=-3x+2¾
Prosta równoległe mają taki sam współczynnik przy x
prosta będzie miała równanie postaci y=-3x+b
Podstawiamy sobie za xi y punkt podany w zadaniu, poniważ prosta ma przez niego przechodzić i wyliczamy b
4=-3(⅔)+b
b=6
Prosta ma równanie y=-3x+6
Prosta równoległe mają taki sam współczynnik przy x
prosta będzie miała równanie postaci y=-3x+b
Podstawiamy sobie za xi y punkt podany w zadaniu, poniważ prosta ma przez niego przechodzić i wyliczamy b
4=-3(⅔)+b
b=6
Prosta ma równanie y=-3x+6