Równania pierwszego stopnia z jedną niewiadomą:
2(2x + 5) - 3(5 + x) = 4(x + 3) + 2(x + 2)

5(3 - x) - 2(4 - 2x) = -(x + 7) - 3(2x - 2)

(ten przykład to tylko ułamki):
x-3/2 - 2x+5/5 = 1-x/10



Odpowiedź :

2(2x+5)-3(5+x)=4(x+3)+2(x+2)
4x+10-15-3x=4x+12+2x+4
4x-3x-4x-2x=12+4-10+15
-5x=21
x=-(5/21)

5(3-x)-2(4-2x)=-(x+7)-3(2x-2)
15x-5x-8+4x=-x-7-6x+6
15x-5x+4x+x+6x=-7+6+8
21x=7
x=1/3

x-3/2-2x+5/5=1-x/10/*10
10x-15-2x+10=10-x
10x-2x+x=10-10+15
9x=15
x=5/3
4x+10-15-3x=4x+12+2x+4
-5x=21 //: (-5)
x= -4⅕

15-5x-8+4x=-x-7-6x+6
5x=-8
x= -1⅗

w ostatnim przykładzie po prawej stronie jest jest 1-x/10 czy 1 - x/10 ?
2(2x + 5) - 3(5 + x) = 4(x + 3) + 2(x + 2)

4x+10 - 15 -3x = 4x+12 +2x+4
x-5=6x + 16
x-6x=16+5
-5x=21
-x=21/5
x=-4 1/5

5(3 - x) - 2(4 - 2x) = -(x + 7) - 3(2x - 2)

15x-5x - 8+4x = -x-7 -6x+6
14x-8=-7x-1
14x+7x=-1+8
21x=7
x=21/3
x=1/3

x-3/2 - 2x+5/5 = 1-x/10 /*10

10(x-3)/2 - 10(2x+5)/5 = 10(1-x)/10
5(x-3) - 2(2x+5)=1-x
5x-15 -4x - 10 =1-x
x-25=1-x
x+x = 1+25
2x=26
x=13