Odpowiedź :
Równanie to wiem jak ale z tą tabelką to nie bardzo no ale równanie napisze:
a) {x-3y+6=0
{2x+y=6-y
{x-3y=-6 /*(-2)
{2x+2y=6
{-2x+6y=12
{2x+2y=6
_________________
8y=18 /8
y=2,25
-2x+6(2,25)=12
-2x+13,5=12
-2x=12-13.5
-2x=-1.5 / (-2)
x=0,75
b) tu mi nie wychodzi niestety byc może źle z książki spisałeś??
ups faktycznie sorki;)
a) {x-3y+6=0
{2x+y=6-y
{x-3y=-6 /*(-2)
{2x+2y=6
{-2x+6y=12
{2x+2y=6
_________________
8y=18 /8
y=2,25
-2x+6(2,25)=12
-2x+13,5=12
-2x=12-13.5
-2x=-1.5 / (-2)
x=0,75
b) tu mi nie wychodzi niestety byc może źle z książki spisałeś??
ups faktycznie sorki;)
a) osoba nade mną źle rozwiązała (zgubiła minusa)
{x-3y+6=0
{2x+y=6-y
{x-3y=-6 |*(-2)
{2x+2y=6
{-2x+6y=-12
{2x+2y=6
------------
8y=-6
y=-3/4
x-3*(-3/4)=-6
x=-6-3/2
x=-15/2
x=-7,5
b)
{2x-y+7=2(x-1)
{x+2y-2(2-x)=13
2x-y+7=2x-2
-y=-2-7
-y=-9
y-9
x+2*9-4+2x=13
3x=13+4-18
3x=-1
x=-1/3
{x-3y+6=0
{2x+y=6-y
{x-3y=-6 |*(-2)
{2x+2y=6
{-2x+6y=-12
{2x+2y=6
------------
8y=-6
y=-3/4
x-3*(-3/4)=-6
x=-6-3/2
x=-15/2
x=-7,5
b)
{2x-y+7=2(x-1)
{x+2y-2(2-x)=13
2x-y+7=2x-2
-y=-2-7
-y=-9
y-9
x+2*9-4+2x=13
3x=13+4-18
3x=-1
x=-1/3