Odpowiedź :
h=6+a
a=h:3
h=6+a
a=(6+a):3
h=6+a
a=6+a:3 /*3
h=6+a
3a=18+a
h=6+a
3a-a=6
h=6+a
2a=6 /:2
h=6+a
a=3
h=6+3
a=3
h=9[cm]
a=3[cm]
P=1/2*a*h
P=1/2 * 3 * 9
P=1,5*9
P=13,5[cm]
a=h:3
h=6+a
a=(6+a):3
h=6+a
a=6+a:3 /*3
h=6+a
3a=18+a
h=6+a
3a-a=6
h=6+a
2a=6 /:2
h=6+a
a=3
h=6+3
a=3
h=9[cm]
a=3[cm]
P=1/2*a*h
P=1/2 * 3 * 9
P=1,5*9
P=13,5[cm]
h=a+6 wysokośc jest o 6cm dłuzsza od podstawy
3a=h podstawa jest trzy razy ktrótsza od wysokości
3a=a+6
3a-a=6
2a=6
a=3
h=3a
h=3*3=9
P=a*h
P=9*3=27 cm²
Pole równoległoboku wynosi 27 cm²