Odpowiedź :
a1=log₃(2^x+1)
a2= log₃(2^(x-1)+1)
a3=0
Warunek to a2-a1=a3-a2
2a2=a1+a3
Podstawiam
2log₃(2^(x-1)+1)=log₃(2^x+1)
log₃(2^(x-1)+1)²=log₃(2^x+1)
Porownuje arg. logarytmow
(2^(x-1)+1)²=2^x+1
przyjmuje nowa niewiadoma u=2^x
(u/2+1)²=u+1
1/4u²+u+1=u+1
1/4u²=0
u=0
wracam do starej zmiennej
2^x=0
Nie istnieje takie x bo 2^x zawsze wieksze od zera
Sprawdz jeszcze raz tresc zadnia
a1=log₃(2^x+1)
a2= log₃(2^(x-1)+1)
a3=0
Warunek to a2-a1=a3-a2
2a2=a1+a3
Podstawiam
2log₃(2^(x-1)+1)=log₃(2^x+1)
log₃(2^(x-1)+1)²=log₃(2^x+1)
Porownuje arg. logarytmow
(2^(x-1)+1)²=2^x+1
przyjmuje nowa niewiadoma u=2^x
(u/2+1)²=u+1
1/4u²+u+1=u+1
1/4u²=0
u=0
wracam do starej zmiennej
2^x=0
Nie istnieje takie x bo 2^x zawsze wieksze od zera
a2= log₃(2^(x-1)+1)
a3=0
Warunek to a2-a1=a3-a2
2a2=a1+a3
Podstawiam
2log₃(2^(x-1)+1)=log₃(2^x+1)
log₃(2^(x-1)+1)²=log₃(2^x+1)
Porownuje arg. logarytmow
(2^(x-1)+1)²=2^x+1
przyjmuje nowa niewiadoma u=2^x
(u/2+1)²=u+1
1/4u²+u+1=u+1
1/4u²=0
u=0
wracam do starej zmiennej
2^x=0
Nie istnieje takie x bo 2^x zawsze wieksze od zera