( x-3) (x+3) czy ktoś zna rozwiązanie? ​



Odpowiedź :

Rozwiązanie :

[tex](x-3)(x+3)=x^2-3^2=x^2-9[/tex]

Korzystasz ze wzoru :

[tex](a-b)(a+b)=a^2-b^2[/tex]

MertB

Cześć!

Szczegółowe wyjaśnienie:

[tex](x-3)(x+3)[/tex]

Krok 1

Upraszczamy iloczyn, wiedząc, że:

[tex](a-b)(a+b)=a^{2}-b^{2}[/tex]

Krok 2

W rezultacie otrzymujemy:

[tex]x^{2}-3^{2}[/tex]

Krok 3

Obliczam potęgę [tex]3^{2}[/tex]

Krok 4

Wpisuję, co otrzymałem, po podniesieniu do potęgi

[tex]x^{2}-9[/tex]

Pozdrawiam,

MrBarte