Odpowiedź :
Obliczenie :
[tex](-\frac{2}{3})^{-4}=(-\frac{3}{2})^4=\frac{81}{16}=5\frac{1}{16}[/tex]
Wyjaśnienie :
Gdy masz ujemną potęgę, to najpierw odwracasz liczbę potęgowaną. Jeśli jest to liczba mieszana to najpierw zamieniasz ją na ułamek niewłaściwy, a następnie go odwracasz.
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
[tex](-\frac{2}{3})^{-4} =(-\frac{3}{2} )^{-4} =\frac{3^{4} }{2^{4} } =\frac{81}{16}[/tex]
Krok nr 1
Zapisujemy przy użyciu dodatniego wykładnika,
Wiedząc, że [tex](\frac{a}{b^{} } )^{-n} =(\frac{b}{a}) ^{n}[/tex] , należy wyrażenie napisać z dodatnią potęgą: [tex](-\frac{3}{2})^{4}[/tex]
Krok nr 2
Podnosimy do potęgi licznik i mianownik: [tex]\frac{3^{4} }{2^{4} }[/tex]
Krok nr 3
Obliczamy potęgi
[tex]\frac{3^{4} }{2^{4} } =\boxed{\frac{81}{16} }[/tex]
Pozdrawiam,
MrBarte