Odpowiedź :
[tex]a = log_3 \ \frac{1}{8} \\\\ b = - log_3 \ 4 = log_3 \ 4^{-1}= log_3 \ \frac{1}{4} \\\\ c = - 2 = - 2 \cdot log_3 \ 3 = log_3 \ 3^{-2} = log_3 \ \frac{1}{3^2} = log_3 \ \frac{1}{9}[/tex]
Funkcja logarytmiczna [tex]y = log_a \ x[/tex] dla a > 1 jest rosnąca, czyli wraz ze wzrostem argumentów rosną także wartości funkcji.
Podstawą podanych logarytmów jest liczba 3, czyli funkcja logarytmiczna jest rosnąca, zatem wraz ze wzrostem argumentów ¹/₉ < ¹/₈ < ¹/₄ rosną odpowiadające tym argumentom wartości funkcji: c < a < b
Odp. B