Rozwiązane

Przedstaw podany logarytm za pomocą wyrażeń log a, log b i log c
[tex]log(abc)\\log\frac{ab}{c} \\log\frac{a}{bc} \\log\frac{1}{abc}[/tex]



Odpowiedź :

Korzystamy z podstawowych własności działań na logarytmach:

                                                      [tex]\log_ax+\log_ay=\log_a(x\cdot y)\\\log_ax-\log_ay=\log_a\frac xy\\\log_a1=0[/tex]

[tex]\log(abc)=\log a+\log b+\log c\\\\ \log\frac {ab}c=\log a+\log b-\log c\\\\ \log\frac {a}{bc}=\log a-\log b-\log c\\\\ \log\frac1 {abc}=\log1-\log a-\log b-\log c=-\log a-\log b-\log c[/tex]