Odpowiedź :
1
Podstawy dzielimy, wykładnik pozostaje bez zmian.
[tex]a^{n}:b^{n} = (a:b)^{n}\\\\Np.\\\\4^{2}:2^{2} = (4:2)^{2} = 2^{2} = 4[/tex]
2.
[tex](a+b)(c+d) = a\cdot c+a\cdot d+b\cdot c+b\cdot d[/tex]
Odpowiedź:
1. Jeżeli dzielisz potęgi o różnych podstawach i jednakowych wykładnikach to dzielisz podstawy a wykładnik pozostawiasz bez zmian, np. [tex]6^{2} : 3^{2}[/tex] = [tex]2^{2}[/tex]. Podstawa wykładnika musi być różna od zera. Ogólny wzór:
[tex]a^{n} : b^{n} = (a:b)^{n}\\a\neq 0\\b\neq 0[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie: