Odpowiedź :
Odpowiedź:
1.
[tex]a^{2} +b^{2} =c^{2}[/tex]
suma kwadratów dwóch przyprostokątnych jest równa kwadratowi przeciwprostokątnej
2.
[tex]\frac{2x}{3+x}=\frac{5}{6}\\[/tex]
[tex]2x * 6 = 5 (3 + x)[/tex]
[tex]12x = 15 + 5x\\\\ 7x = 15\\\\x = \frac{15}{7} = 2\frac{1}{7}[/tex]
3.
[tex](\frac{2}{3} )^{3} * (\frac{2}{3} )^{2} = (\frac{2}{3} )^{5}[/tex]
Odpowiedź:
zad 1
twierdzenie Pitagorasa
Twierdzenie geometrii dotyczące trójkątów prostokątnych
Jeśli trójkąt jest prostokątny, to suma kwadratów dwóch przyprostokątnych
jest równa kwadratowi przeciwprostokątnej
[tex]a^{2}+b^{2}=c^{2}[/tex]
zad 2
[tex]\frac{2x}{3+x}=\frac{5}{6}/*6(3+x)[/tex]
[tex]x\neq -3[/tex]
[tex]12x=5(3+x)[/tex]
[tex]12x=15+5x[/tex]
[tex]12x-5x=15[/tex]
[tex]7x=15/:7[/tex]
[tex]x=2\frac{1}{7}[/tex]
zad 3
[tex](\frac{2}{3})^{3}*(\frac{2}{3})^{2}=(\frac{2}{3})^{3+2}=(\frac{2}{3})^{5}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie: