Rozwiązane

Działania na wyrażeniach algebraicznych,

a) (a³ + b - 2c) (x² - y) =

b) (x - y) (a - 2b - 1) =

c) (a - c) (2a + c - 3) + ac

d) -5x² + 3x (x - 1) + (2x - 1) (x + 3) =

e) 3y² - 2x (x + 2y) - (x - y) (2x + y)

Potrzebuję na teraz daję naj! ❤️



Odpowiedź :

Magda

Odpowiedź:

[tex]a)\ \ (a^3+b-2c)(x^2-y)=a^3x^2-a^3y+bx^2-by-2cx^2+2cy\\\\\\b)\ \ (x-y)(a-2b-1)=ax-2bx-x-ay+2by+y\\\\\\c)\ \ (a-c)(2a+c-3)+ac=2a^2+ac-3a-2ac-c^2+3c+ac=\\\\=2a^2-3a-c^2+3c\\\\\\d)\ \ -5x^2+3x(x-1)+(2x-1)(x+3)=-5x^2+3x^2-3x+2x^2+6x-x-3=\\\\=2x-3\\\\\\e)\ \ 3y^2-2x(x+2y)-(x-y)(2x+y)=3y^2-2x^2-4xy-(2x^2+xy-2xy-y^2)=\\\\=3y^2-2x^2-4xy-2x^2-xy+2xy+y^2=4y^2-4x^2-3xy[/tex]

Rozwiązanie w załączniku

Myślę że pomogłam i liczę na naj

Zobacz obrazek Justynanauaka