Odpowiedź :
Odpowiedź:
Jeśli wykres funkcji f przesuniemy
- o a jednostek w lewo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x + a)
- o a jednostek w prawo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x − a)
- o b jednostek w górę, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x) + b
- o b jednostek w dół, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x) − b
a)
f(x) = 5x² ; g(x) = 5x² - 3 przesunięcie o 3 jednostki w dół
b)
f(x) = 6x² , g(x) = 6x² + 8 przesunięcie o 8 jednostek w górę
c)
f(x) = 3x² , g(x) = 3(x + 7)² przesunięcie o 7 jednostek w lewo
d)
f(x) = - 8x² , g(x) = - 8(x - 5)² przesunięcie o 5 jednostek w prawo