Odpowiedź:
a) n²+2n+1-n²=2n+1 a tak oznaczamy l. nieparzystą
lub np. 2k+1
b)
4n²+4n+1 = 2*(2n²+2n) +1=
2* k +1= l. nieparzysta
c)
n²+n+1/4-n²+n-1/4=2n = liczba parzysta
d)
n(n²-1)= n*(n-1)*(n+1) = ( n-1) * n *( n+1)
masz iloczyn 3 kolejnych l. naturalnych
liczba dzieli sie przez 6, gdy dzieli sie i przez 2 i przez 3
wsród 3 kolejnych l, naturalnych zawsze minimum jedna jest parzysta, czyli podzielna przez 2 i zawsze jedna jest podzielna przez 3, iloczyn takich liczb jest liczba podzielna przez 6
Szczegółowe wyjaśnienie: