Odpowiedź:
ZAD 1: y = 2x-7
ZAD 2: m>2
Szczegółowe wyjaśnienie:
ZAD 1
Wykorzystajmy wzór na funkcję liniową: y = ax + b
Z punktów A i B podstawiamy x i y:
-3 = a*2+b
-1 = a*3+b
---
-3-2a = b (czyli b = -2a-3), a więc
-1 = 3a-3-2a
---
b = -2a-3
-1+3 = a (czyli a = 2)
---
b = -2*2-3 = -4-3 = -7
a = 2
---
a więc wzór naszej funkcji to y = 2x-7
sprawdźmy:
A=(2, -3), a więc -3 = 2*2-7 → -3 = 4-7 → -3 = -3
B=(3, -1), a więc -1 = 2*3-7 → -1 = 6-7 → -1 = -1
---
ZAD 2
funkcja y = ax-b maleje, gdy a<0, a więc:
6-3m<0 → 6<3m → 3m>6 → m>2
stąd zadana funkcja jest malejąca gdy m>2