Odpowiedź :
Hej!
Obliczenia :
[tex]\frac{4}{9}:(-\frac{5}{27})=\frac{4}{9}\cdot(-\frac{27}{5})=-\frac{12}{5}=-2\frac{2}{5}[/tex]
Zasada :
Gdy dzielimy liczbę przez ułamek to mnożymy przez odwrotność tego ułamka. Jeśli dzielimy przez liczbę mieszaną to najpierw należy ją zamienić na ułamek niewłaściwy, odwrócić i pomnożyć.
Pozdrawiam!
Odpowiedź:
4/9 :(- 5/27)= 4/9 *( - 27/5) ( skracamy 9 i 27 przez 9)= 4*(-3/5 = - 12/5= - 2 i 2/5
Szczegółowe wyjaśnienie:
Wykonujemy kolejno:
-mnożymy pierwszy ułamek przez odwrotność drugieo,
- skracamy na krzyż , czyli mianownik drugiego ułamka z licznikiem
pierwszego ułamka , czyli skracamy 9 i 27 przez 9,
- mnożymy 4 razy (-3/5) = - 12/5
- wyłączamy całości i mamy - 2 i 2/5