Figura 1:
Figurę 1 podzielimy na prostokąt o bokach 10 i 6 oraz trójkąt o podstawie 10 i wysokości równej 14 - 6 = 8
P1 = 10 * 6 = 60 j^2
P2 = (a*h)/2 = (10 * 8)/2 = 80/2 = 40 j^2
P = P1 + P2 = 60 j^2 + 40 j^2 = 100 j^2
Figura 2:
Figurę dzielimy na prostokąt i dwa trójkąty.
Prostokąt: wymiary odczytujemy z rysunku
a = 10
b = 5
P1 = a * b = 10 * 5 = 50 j^2
Trójkąt u góry:
a = 10 - 8 = 2
h = 13 - 5 = 8
P2 = (a * h)/2 = (2 * 8)/2 = 16/2 = 8 j^2
Trójkąt na dole po prawej stronie: wymiary odczytujemy z rysunku
a = 4
h = 5
P3 = (a * h)/2 = (4 * 5)/2 = 20/2 = 10 j^2
Pc = P1 + P2 + P3 = 50 j^2 + 8 j^2 + 10 j^2 = 68 j^2