1) ⅓(6x2-18x+9)+3(2x+5x-1) jest równe:
A.8x2+9x
B.12x2+3x+6
C 8x2 -13x+8
D4x2-x

2)a4-a2-6 jest równe iloczynowi
A (a2+3)(a3-2)
B (a+2)(a2-5)
C (a-1)(a3+4)
D (a2-3)(a2+2)

3 Liczba (4-2√3)2jest równa
A 4
B 22-16√3
C 28-16√3
D 28



Odpowiedź :

Odpowiedź:

1 b)

2 d)

3 c)

Szczegółowe wyjaśnienie:

1. Na początku mnożysz 1/3 (dzielisz przez 3) każdy współczynnik i dodajesz

(2x^2-6x+3)+(6x^2+15x-3)=8x^2+9x B)

2. Najłatwiej zobaczyć jaka będzie najwyższa potęga po przemnożeniu nawiasów (a^2*a^3=a^5 etc.)

a^4-a^2-6=(a^2-3)(a^2+2) D)

3. Wzór skróconego mnożenia (a-b)2 = a2 - 2ab + b2

16-2(4*2√3)+4*3=16-2*8√3+12=16-2*(8√3)+12=28-16√3 C)

Inne Pytanie