Odpowiedź :
Odpowiedź:
d = a[tex]\sqrt{3}[/tex] (przekątna kwadratu, te przerywane linie jak coś)
d = 8[tex]\sqrt{3}[/tex] ale to jest cała przekątna a nam do obliczenia H jest potrzebne pół, więc; 8[tex]\sqrt{3}[/tex] : 2 = 4[tex]\sqrt{3}[/tex]
Teraz możemy pitagorasem obliczyć H.
a² + b² = c²
H² + (4√3)² = 10²
H² + 16 * 3 = 100
H² + 48 = 100
H² = 100 - 48
H = √52
H = 2√13 (po wyjęciu całości)
No to mamy wysokość, teraz już tylko podstawiamy do wzoru:
V = [tex]\frac{1}{3}[/tex]* Pp * H
V = [tex]\frac{1}{3}[/tex] * a*a * 2√13
V = [tex]\frac{1}{3}[/tex] * 8*8 * 2√13
V = [tex]\frac{1}{3}[/tex] * 64 * 2√13
V = [tex]\frac{128 <13}{3}[/tex] (< miało być √)
i niestety wychodzi taki śmieszny wynik, ale czasami tak jest, albo ja coś zepsułam