zad 1 Obwód figury przedstawionej na rysunku obok wynosi
Zad 2 zredukuj wyrazy podobne a następnie oblicz wartości liczbowe wyrażenia w odpowiedzi zapisz uproszczone wyrażenie i jego wartość liczbową
3a+6a-4a-3+5a-4 dla a= -4
Zad 3 ustal które z poniższych wyrażeń przyjmuje wartość zero
a)3xy+y do potęgi drugiej +8-2xy-6-xy-2y
b) x-y+3y-x-3
c) x do potęgi drugiej+4xy-xy-x do potęgi drugiej - 3xy
d)2x - 4xy + 2y
Zad 4 od sumy kwadratów liczb x i y odjęto różnicę kwadratów tych liczb otrzymano wówczas
a)0
b)2y do potęgi drugiej
c)-2x do potęgi drugiej
d)2x do potęgi drugiej + 2 y do potęgi drugiej
Zad 5 która z poniższych sum ma zawsze wartość dodatnią
a)-x do potęgi drugiej y do potęgi drugiej + 7z do potęgi drugiej
b) 3a do potęgi drugiej - 3
c) x do potęgi drugiej+ 7y do potęgi drugiej
d) 4ab do potęgi drugiej+c do potęgi drugiej
Zad 6 po redukcji wyrazów podobnych w wyrażeniu poniżej otrzymamy
5x do potęgi drugiej - 6y + 2x do potęgi drugiej + 6y - 1
a)7x do potęgi drugiej -1
b)10x do potęgi drugiej - 1
c) 7x do potęgi drugiej + 12y do potęgi drugiej - 1
d)7x do potęgi drugiej - 12y do potęgi drugiej - 1
Plisss szybko daje naj i 100 punktów



Zad 1 Obwód Figury Przedstawionej Na Rysunku Obok Wynosi Zad 2 Zredukuj Wyrazy Podobne A Następnie Oblicz Wartości Liczbowe Wyrażenia W Odpowiedzi Zapisz Uprosz class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

zad 1

o - obwód = 2y + x + y + 2 + x + 5 + 2y + x + 9 + 4 = 3x + 5y + 16

zad 2

3a + 6a - 4a - 3 + 5a - 4 = 10a - 7 = 10 * (- 4) - 7 = - 40 - 7 = - 47

zad 3

a)

3xy + y² + 8 - 2xy - 6 - xy - 2y = 3xy - 3xy + y² - 2y + 2

b)

x - y + 3y - x - 3 = 2y - 3

c)

x² + 4xy - xy - x² - 3xy =  x² - x² + 4xy - 4xy = 0

zad 4

x² + y² - (x² - y²) = x² + y² - x² + y² = 2y²

Odp: b

zad 5

x² + 7y² > 0

Odp: c

zad 6

5x² - 6y + 2x² + 6y - 1 = 7x² - 1

Odp: a

1.

[tex]Obw = 2y + x + y+2 + x+5 + 2y + x + 9 + 4 = 3x+5y+20\\\\Odp. \ a)[/tex]

2.

[tex]3a + 6a - 4a - 3 + 5a - 4 = 10a - 5\\\\dla \ \ a = -4\\\\10a - 7 = 10\cdot(-4) -7 = -40-7 = -47[/tex]

3.

[tex]a) \ 3xy + y^{2}+8-2xy-6-xy-2y = y^{2}-y-2\\\\b) \ x-y+3y-x-3 = 2y-3\\\\c) \ x^{2}+4xy-xy-x^{2}-3xy =0\\\\d) \ 2x-4xy+2y\\\\Odp. \ c)[/tex]

4.

[tex]x^{2}+y^{2}-(x^{2}-y^{2}) = x^{2}+y^{2}-x^{2}+y^{2} = 2y^{2}\\\\Odp. \ b)[/tex]

5.

[tex]Odp. \ c)\\\\x^{2}+7y^{2} > 0[/tex]

6.

[tex]5x^{2}-6y+2x^{2}+6y-1 = 7x^{2}-1\\\\Odp. \ a)[/tex]