Rozwiązane

ROZWIĄŻ RÓWNANIA 5(3x - 2) = 2(2x + 1)

2(x + 20) + 2x = 48

2(x + 2) = 3(x + 2) + x + 1

6x + 8 = 4x + 20

2(3x + 4) = -(-4 - 8)



Odpowiedź :

odpowiedz w załącznikach :) mam nadzieję że pomogłam

Zobacz obrazek Werunka112
Zobacz obrazek Werunka112
Zobacz obrazek Werunka112
Zobacz obrazek Werunka112
Zobacz obrazek Werunka112

Odpowiedź:

2(x + 20) + 2x = 48

2x+ 40 +2x = 48 pozbywasz się nawiasu mnożąc nawias przez liczbę przed nim stojącą

2x+ 2x = 48- 40 przenosisz x na jedną stronę a resztę na drugą

4x = 8 / : 4 dzielisz obie strony przez liczbę stojącą przy x

X= 2

2x + 4 = 3x + 6 + x + 1

2x - 3x - x = 11

-2x = 11 /: - 2

X = - 5,5