5. Rozwiąż równanie.
a) x3 +5x = 6x2 – 6
b) 3x3 – 3 = 7x2 – 7x
c) (x2 - 1)(x + 3) = x - 1
d) x2+2x3 – x2 = 6 - 4x
e) x4 + x3 + x2 = x + 2
f) -5x(x2 – X – 1) = 6 – x4
Daje naj
proszę o szybką odpowiedź ​



Odpowiedź :

Odpowiedź:

a)x3+5x−(6x2−6)=6x2−6−(6x2−6)

x3−6x2+5x+6=0

(x−2)(x2−4x−3)=0

−2=0 or x2−4x−3=0

x=2  

b)3x3−3−(7x2−7x)=7x2−7x−(7x2−7x)

3x3−7x2+7x−3=0

(x−1)(3x2−4x+3)=0

x−1=0 or 3x2−4x+3=0

x=1

c)(x2−1)(x+3)=x−1

x3+3x2−x−3=x−1

x3+3x2−x−3−(x−1)=x−1−(x−1)

x3+3x2−2x−2=0

(x−1)(x2+4x+2)=0

x−1=0 or x2+4x+2=0

x=1

d)x=1

e)x=−1

f)x=−1

Szczegółowe wyjaśnienie: Musiałem zrobić tylko w a b i c działania bo trochę nie wiedziałem ale dalej normalnie:)