Odpowiedź :
a) od pola prostokata odejmę pola dwóch trójkątów:
Pole prost. = (x+4)(x+6) = x² + 6x + 4x + 24 = x² + 10x + 24
trójkaty są przystajace(takie same) i pole trójkata = (x+6)*2/2 = x + 6
czyli pole figury = x² + 10x + 24 - 2(x + 6) = x² + 10x + 24 -2x - 12 = x² + 8x + 12
b) Od pola wiekszego trójkąta odejmę pole mniejszego trójkata
Pole wiekszego trójkata = a*(h+3)/2 = ah/2 + 3a/2
Pole mniejszego trójkata = (a-4)*h/2 = ah/2 - 4h/2 = ah/2 - 2h
pole figury = ah/2 + 3a/2 - (ah/2 - 2h) = ah/2 + 3a/2 - ah/2 + 2h = 3a/2 + 2h
c) Od pola trapezu odejmę pole trójkata
Pole trapezu = (c+1/2 *c + c)*6/2 = 2 1/2 *c *3 = 15/2 *c
Pole trójkata = 4c/2 = 2c
Pole figury = 15/2 *c - 2c = 11/2 *c
d) Od pola prostokąta odejmę pole trójkąta
Pole prostokąta = (a+b+c)(x+y) = ax + ay + bx + by + cx + cy
Pole trójkata = bx/2
Pole figury = ax +ay + bx +by +cx +cy - bx/2 = ax +ay +bx/2 +by +cx +cy
Zobacz więcej na Brainly.pl - https://brainly.pl/zadanie/14579512#readmore