Odpowiedź:
[tex]x = \sqrt{3^{3} + 7^{2}} = \sqrt{9 + 49} =\sqrt{58}[/tex]
[tex]x = \sqrt{58}[/tex]
[tex]y = \sqrt{(3\sqrt{5})^{2}-3^{2}} = \sqrt{45 - 9} = \sqrt{36} = 6[/tex]
y = 6
[tex]z = \sqrt{6^{2}-5^{5}} = \sqrt{36 - 25} = \sqrt{11}[/tex]
[tex]z = \sqrt{11}[/tex]
Sposób liczenia wynika przekształcenia twierdzenia Pitagorasa
a² + b² = c²
[tex]c = \sqrt{a^{2} + b^{2}}[/tex]
[tex]a = \sqrt{c^{2} - b^{2}}[/tex]
[tex]b = \sqrt{c^{2} - a^{2}}[/tex]
Trzeci trójkąt od lewej jest trójkątem równoramiennym. Wysokość opuszczona na podstawę w takim trójkącie dzieli podstawę na połowy oraz dzieli trójkąt równoramienny na dwa trójkąty przystające. Na podstawie tej zasady użyłem połowy długości podstawy (10 / 2 = 5) do obliczeń.