Opuść nawiasy i wykonaj redukcję wyrazów podobnych.
a) ( a + b ) + ( 2a – b ) - ( a – 2b ) =
b) ( 3x – y + 1 ) - ( x + y ) + ( y – x ) =
c) ( 2ab + a + 3 ) - ( 3ab – a + 3 ) =
Wykonaj mnożenia jednomianów przez sumy, a następnie zredukuj wyrazy podobne.
a) 2(x + 1) – 3(x – 1) =
b) -3(y – 2) + 4(y + 2) =
c) 5(x – y – 1) – 4(x + 2) =
Zad.3
Uprość wyrażenia, a następnie oblicz jego wartość liczbową.
a) 3a(4 – 2a) + 2a(3a – 5) = dla a = 3
b) 4x(5 + 3x) – 2x(7 + 3x) = dla x = -2
SZYBKO!!!



Odpowiedź :

Odpowiedź:

a) (a+b) + (2a-b) - (a-2b) = a+b+ 2a-b- a+2b = 2a+2b

b) (3x-y+1) - (x+y) + (y-x) = 3x-y+1-x-y+y-x = x-y+1

c) (2ab+a+3) - (3ab-a+3) = 2ab+a+3-3ab+a-3 =-5ab+2a

a) 2(x+1)-3(x-1) = 2x+2 -3x-3 = -1x-1

b) -3(y-2)+4(y+2) = -3y+6+4y+8 = y+14

c) 5(x-y-1)-4(x+2) = 5x-5y-5-4x-8= x-13-5

a) 3a(4-2a)+2a(3a-5) = 12a-6a²+6a²-10a = 2a

2a = 3x2= 6

b) 4x(5+3x)-2x(7+3x) = 20x+12x²-14x-6x² = 6x-6x²

6x-6x² = -2x6-(-2x6)² = -12-(-12x-12) = -12-144 =

-156

Mam nadzieje że pomogłam (nie jestem tylko pewna ostatniego podpunktu)