Odpowiedź:
a) x+y
b) 4x²-9
Szczegółowe wyjaśnienie:
a) 2 (x+y) - 5(x+y) + 4 (x+y)
ponieważ po każdej cyfrze powtarza się (x+y), więc wyłączamy ten nawias jako część wspólną, a pozostałe cyfry "wrzucamy" do drugiego nawiasu i dokonujemy stosownych obliczeń:
(x+y) (2-5+4) = (x+y) razy 1 = x+y
b) (2x-3) (2x+3)
tutaj mamy z kolei wzór skróconego mnożenia, tzw. różnicę kwadratów. Zapewne znasz ten wzór w takiej postaci: a²-b² = (a-b) (a+b) W podpunkcie b) mamy zapisaną jego prawą stronę, więc "zwijamy" ten iloczyn do lewej strony:
(2x-3) (2x+3) = (2x)² - 3² = 4x² - 9