l. Opuść nawiery, eredukuj wyrazy podobne
a) 5a+ (7 - 3a) =
b) (4 – 2x) – (6x +3)=
2. Zopisz w najprostszej postaci
a) 4( 3+ 2x) =
b) 5+10y/5+3y
3. Wykonaj mnożenie i zredukuj
a) (3x+2) (5-2x) =
b) (2a-y) (3y-2a)

DAJE NAJ PROSZĘ SZYBKO​



Odpowiedź :

Odpowiedź:

1.

a) 5a+(7-3a)

5a+7-3a

2a+7

b) (4-2x)-(6x+3)

4-2x-6x-3

1-8x

2.

a) 4(3+2x)

4*3+4*2x

12+8x

3.

a)(3x+2)*(5-2x)

3x*5-3x*2x+2*5-2*2x

15x-6x²+10-4x

11x-6x²+10

-6x^2+11x+10

b) (2a-y)*(3y-2a)

2a*3y-2a*2a-y*3y-y*(-2a)

6ay-4a²-3y²+2ay

8ay-4a²-3y²

Szczegółowe wyjaśnienie: