Odpowiedź :
Zad. 12
a)
Aby otrzymać wykres funkcji f₁(x) = 2(x - 1)² + 3 należy przesunąć wykres funkcji f(x) = 2x² o wektor [1, 3], czyli należy przesunąć ten wykres o 1 jednostkę w prawo wzdłuż osi OX i o 3 jednostki w górę wzdłuż osi OY.
b)
Aby otrzymać wykres funkcji f₂(x) = 2(x + 3)² - 5 należy przesunąć wykres funkcji f(x) = 2x² o wektor [- 3, - 5], czyli należy przesunąć ten wykres o 3 jednostki w lewo wzdłuż osi OX i o 5 jednostek w dół wzdłuż osi OY.
c)
Aby otrzymać wykres funkcji f₃(x) = 2x² + 1 należy przesunąć wykres funkcji f(x) = 2x² o wektor [0, 1], czyli należy przesunąć ten wykres o 1 jednostkę w górę wzdłuż osi OY.
d)
Aby otrzymać wykres funkcji f₄(x) = 2(x + 5)² + 2 należy przesunąć wykres funkcji f(x) = 2x² o wektor [- 5, 2], czyli należy przesunąć ten wykres o 5 jednostek w lewo wzdłuż osi OX i o 2 jednostki w górę wzdłuż osi OY.
e)
Aby otrzymać wykres funkcji f₅(x) = 2(x - 2)² - 7 należy przesunąć wykres funkcji f(x) = 2x² o wektor [2, - 7], czyli należy przesunąć ten wykres o 2 jednostki w prawo wzdłuż osi OX i o 7 jednostek w dół wzdłuż osi OY.
f)
Aby otrzymać wykres funkcji f₆(x) = 2(x + 4)² należy przesunąć wykres funkcji f(x) = 2x² o wektor [- 4, 0], czyli należy przesunąć ten wykres o 4 jednostki w lewo wzdłuż osi OX.